Tuesday, December 15, 2015

Cuti2 Melaka

Hello Assalamualaikum. Sihat semua?
Holiday kali ni, kite stu family pi bercuti Melaka. 3hri 2mlm je. Banyak tempat2 menarik dekat Melaka. Almaklumlah bndar bersejarah kan. Thun lepas pun pergi Melaka. My dad suka sangat pergi Melaka. Thun lepas naik menara Taming Sari and pergi Zoo Melaka + other xtvts.

Hari first dtg Melaka pergi Zoo tapi hujan. So cancel plan. Round2 bandar Melaka. Singgah MITC-ade pameran IT. Lepas tu pergi Dataran Pahlawan Megamall-Solat + shopping ~beli luggage bru ntuk letak barang aq nk pergi smbung belajar OZ. Hehe Malam tu ingat nk la gi Dinner dekat Restoran Muara Sungai yg femes tu tapi ramai sngt orang so kitorang singgh makan restoran seafood lain.

Hari kedua, kitorang pergi melawat Kota A'Famosa. Kami pergi dua buah kereta. Satu kereta my big bro bwak, satu lagi mak cik bawak. Unfortunately, kereta yg abang aq bwk tersilap jalan. Aq skali dlm kereta tu. Mak cik aq dh lama smpai dkt A Famosa kitorang stu kereta x smpai sampai lagi. Padahal dah guna wave. Adoyaii.. Tersilap satu simpang je, habis kena pusing balik.

Masa dkt ctu, x naik dah dekat atas Kota A Famosa sbb thun lepas dah naik-setiap kali pergi mesti naik. So thun ni dah penat.huhu Selepas itu, aq diberi mandat jaga/tengok-tengokkan adik2 aq and my cousin sbb my mom,makcik and mak tok aq nk pergi shopping-nak beli dodol,asam pedas,gula melaka bla bla bla ....

Next lepas dah habis shopping kami pergi Tasik Zoo Melaka, main kayak + naik basikal. Sebab tahun lepas dah masuk Zoo so thun ni kitorang just pergi dkt Tasik Zoo je. Bnyk je xtvt dkt Tasik*Zoo-wall climbing,flying fox, kayak, trampoline, berbasikal, archery. Tapi x sempat nak main semua. Sempat kayak je sebab hujan.

Lepas tu mak cik aq kena balik rawang with my big bro sbb dia ade kelas hri Isnin. Tapi kami sekeluarga yg lain still bermalam sehari lgi dkt Melaka. Duk dekat hotel murah dekat bandar Melaka. Esok pagi lepas subuh terus bertolak balik Terengganu.

Begitulah cerita cuti2 kami di Melaka..

Monday, December 14, 2015

Medical Checkup Visa-Australia

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni nak share experience buat medical checkup untuk buat visa. Very easy. Diorang just buat Physical examination + urine test + X-Ray. So masa aq pergi total kos utk smua test dalam MYR 240.00, boleh byr cash atau guna credit card. Aq buat dekat Lifecare Bangsar KL. Ade lagi beberapa panel doctors yg approved by Australian Embassy. Here's the list.


Kota Kinabalu

KPJ Sabah Specialist Hospital
Lorong Bersatu
(off Jalan Damai)
88300 Luyang
Sabah
Telephone: +60 88 270928
Fax: +60 88 82709390
Doctor(s): Dr Teo Chun Lip |Dr Ana Poorani

Kuala Lumpur

Life Care Diagnostic Medical Centre 
1st Floor, Wisma Life Care
5 Jalan Kerinchi
Bangsar South
59200 Kuala Lumpur
Telephone: 1300 222 369, +60 3 2241 3610
Fax: +60 3 2241 1181
Doctor(s): Dr Kee Liang Ong |Dr Su-King Khoo |Dr Chui Khim Siah

Kuching

Wellness Clinic, Normah Medical Specialist Centre
Petra Jaya
PO Box 3298
93764 Kuching
Sarawak
Telephone: +60 82 440 055
Fax: +60 82 313 548
Doctor(s): Dr Aminah Sa'ee |Dr Haji Imran Affendi

Penang

Adventist Wellness Centre
465 Jalan Burma
10350 Georgetown
Penang
Telephone: +60 4 222 7779, 4 222 7732
Fax: +60 4 228 3276
Doctor(s): Dr Yong Fang Yue |Dr Siew Beng Khoo| Dr Edward Nathan


Sebelum pergi, contact la dulu yer. Tanya apa yg patut. Masa aq call, diorang suh dtg by 3 p.m. So nah aq kasi step masa aq buat med checkup dkt Lifecare dulu.

1.) Buat registration dekat Ground Floor. Make sure PASSPORT ada. Korang kena isi satu borang and tandatangan. Make sure tanda tangan dkt borang sama macam dlm passport. Kot2 ade la orang mcm aq ni pi adjust sikit tanda tangan. Habis x valid. Kena isi balik. huhu



2.) Pergi tingkat 4. Lepas kluar lif, akan terus nampak dia punya klinik. Masuk & then, AMBIL NOMBOR-machine sblh pintu. Ntuk yg buat visa, tekan Visa button. Lepas tu tunggu nama korang diambil.

3.) Masa registration, diorang nak PASSPORT. After awhile lepas dia dah isi maklumat kita, dia akan bagi botol urin. So korang kena pi tandas amik urin. Make sure DRINK ALOT OF WATER. Kalau urin test fail, korang kena byar another MYR 15.00 untuk amik balik urin. Dkt toilet diorang ada tulis step untuk amik urin, so make sure follow kalau tak nak re-test.



4.) Lepas tu tunggu dkt kerusi dkt ruang satu lagi. Belakang tempat kita registration. Tunggu nama kena panggil. Then, nurse akan assist kita ke satu bilik untuk timbang berat dan tinggi dan juga ambil gambar. Make sure always bring PASSPORT sbb tu je yang dia nak sepanjang checkup.

5.) Lepas tu nurse akan buat EYE TEST. Tunggu sekejap untuk nama dipanggil for X-RAY. Sape2 yang dah buat X-ray sebelum ni, tak payah bawak film tu sebab memang diorang akan buat jugak sekali lagi. For girls, diorang akan tanya last period korang, so ingt la ye.

6.) Next, tunggu nama dipanggil untuk jumpa doktor. Biasanya agak lama sikit tunggu especially kalau orang ramai and doktor tiada. Doktor akan buat physical examination. Sekejap je dalam bilik doktor, tunggu aje lama.

7.) Then SIAP. Tunggu email daripada Immigration or check online untuk tahu progress visa korang.

Sesiapa yang datang dengan family, diorang tak boleh masuk dalam bilik2 test bersama kita. Tapi ada disediakan ruang menunggu yg selesa. So family boleh tunggu dekat situ.

Go to KL + Taklimat Pre-Departure JPA

Assalamualaikum w.b.t
Hai semua. School holidays guys. So korang semua pergi bercuti ke mana? Atau hanya mereput di rumah. Haha. Me & my family tu pon nasib ja dpt pergi bercuti sbb my dad punya cuti bru lulus. Tp my mum kena tanda kertas periksa STPM bahasa melayu. Habis diangkutnya kertas exam pergi bercuti sekali =P smbil makan angin smbil tanda kertas.

Kitorang stu family bertolak hri isnin (7/12), lepas zuhur ke kl sbb pagi tu I have to settle my medical checkup for JPA. Last minute buat so last minute jugak la dpt result. Not my fault okayy, keadaan x mengizinkan utk buat awal. Plus servis Kuala Trg Speacialist(KTS) mmg lembap.Then pergi bermalam di rumah mak sedara-cik tie di rawang. The next day, sy pergi buat med checkup skali lgi dkt Lifecare KL utk urusan visa. I'll share how to do the med. checkup for visa in another post.~medical checkup visa-Australia

So lepas kitorang bergerak ke Bukit Mahkota, Bangi. Rumah mak cik jugak. Sbb ade baby and sepupu2 yg msih kecik. So nk pergi main ngan diorang.
On 10/12 ade taklimat dengan peg. JPA untuk pelajar yg nk ke Australia dan New Zealand. Start pukul 8.30 smpai tgh hari. Aq masa tu dtg dgn my parents and adik-Aiman tp diorang xley masuk dewan. Kesian kena tunggu aq hbis taklimat. Dah bgtaw suh pi shopping dulu or pergi mana2 sbb mmg lama tp diorang x nak. So diorng duduk dkt gazebo menunggu.

Masa taklimat tu kitorang kena pakai kemeja putih n blazer. Btw jihan x taw kena pakai cmtu. So dia dtg taklimat pakai bju biasa. Nasib baik dia gtaw awal dkt pegawai JPA so that dia x kena marah. ~jihan, sila merajinkan diri check wassap yer. Adoyaii






Tp bila bergmbr sekelas, there were some of our classmates yg tiada. Rasa sngt sedih. Sbb x semua our friends yg dpt fly. Like few of my friends said Auckland will always be Auckland.(nama kelas kitorang). Hopefully diorang yg xdpt fly tabah dan berjaya wherever they are. Yg dpt fly, jgn bangga diri. Always thanks to Allah(bersyukur). Dan smoga Allah sentiasa menjaga kita semua dripada segala cabaran dunia. Will always love Auckland.

Tuesday, August 18, 2015

Perhentian Island ( 2days 1night)

Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak kongsi pengalaman pergi holiday dekt Pulau Perhentian. Kitorang amik pakej..so mmg senang sikit. Smuanya agency tu yg handle.Kita bayar jer service smua diorg prepare. Lagipun classmate kwn aq punyer abg yg own the travelling agency. Kami pergi berlima. ~Umai Dila Nora and Syamad. Supposely ramai lagi nak ikut tp sbb ade kekangan xdapet lorr nk ikut. Xpe la korg..kita gi trip next time lak ea.

So pakej 2 hari 1 mlm ni hrganya RM 135 sorang include penginapan, tmbg bot and snorkeling. Makan minum semua sendiri. Memandangkan kitorg nk jimat sbb mostly mknn kat pualu mahal so kami bwk mknn siap2 dari rumah. Korang bawak la instant maggi ke and yg pling penting..air mineral..ini sngt diperlukan..especially lepas snorkeling..mmg bnyk la minum air sbb dah tertelan bnyk air masin..huhu

Hrga pakej awal mmg RM135 tp tmbah BBQ RM25..xnk pown xpe..tp pndai2 la survive cari mkn.. plus RM5 masa b4 naik bot ntuk tiket pemuliharaan pulau ape ntah..huhu then RM15 extra sbb kitorg nk gi dkt kincir angin..sbb dia x termsuk lam pakej so kena byr asing..so total semua RM180. Berbaloi la jugak..kalau korang pndai cari..ade lagi yg lagi murah.. or kalau korg nk 3hri 2mlm pown ade..

2 hari duk pulau mcm x puas..skrg ni pown xley move on lagi..tempat dia mmg lawa..kitorg start pegi 14/8 (Jumaat) ..bot pukul 9 pagi..mmg tepat2.. Perjalanan naik bot only takes 45 minutes. Smpai2 je kitorg check in, tukar baju then trus pergi snorkeling. Awal2 tu abg bot [Abe Ikre] .. dia bwk tmpt yg shallow dulu..blaja pakai goggles selam2 skit.. lepas tu bru la dia bwk pergi tmpt dlm.. memang lawaaaa sangatt.. x rugi pergi.. mat salleh pown ramai..

Dri pukul 10 snorkeling..kitorg stop dlm pukul 12 stgh cmtu.. Penat tapi SERONOK .. ptg kitorg smbung blik..lepas solat jumaat..pergi tmpt yg bnyk ikan..ikan nemo pown ade..comeyy sngt.. =)
Lepas tu blik..solat asar..then pergi jalan2 dekat kincir angin. Abg bot kasi pilihan nak naik ikut tngga ke nak naik ikut bukit(jungle trekking).. dia ckp kalau tngga penat..so kitorg lalu la ikut bukit..abg tu baik sngt..dia ikut naik smpai atas..tunjuk jalan..kalau yg lain mesti malas nk layan.. beruntung dapat abg bot yg sporting. masa naik bukit tu mmg penat..almaklumlah lama x bersukan..mmg berpeluh habis..huhu kalau kwn x bagi support mmg lama dah stop..haha bila smpai atas mmg xingt dah penat tadi..subhanallah tempat dia mmg lawa sngt..kalau boleh nk amik gmbr je setiap saat.. pemandangan dari atas mmg cantik..

Next day xde buat pape..free schedule..aq dila ngan nora tido jer pagi tu..sbb bot pukul 12 lbih..so relax2 je la..tp umai ngan ira-syamad diorang kluar pi jalan2..tmpt kitorg ade masjid besar..cntik..berkilau-kilau dari jauh.. tmpt ni kampung skit.. tp penginapan dia ok la..ade A/C..katil satu queen satu single..berbaloi aa..

Kepada sesiapa yg nak pergi memang disyorkan sangat.. DAH PERGI SEKALI RASA MACAM NK PERGI LAGI .. =D

nah belanja gmbr skit..







Dila dah penat. hehe  









Monday, July 27, 2015

Dating Alone :)

Well..im here in Putrajaya..rumah mak cik..so ptg td..saje round2 alamanda..ajak jihan..tp dia xnk ikut sbb dia dh kuar smlm dgn kwn dia..so aq jln la sorg2..xkesah pown..1st time jln sorg2..tp best jugak..hihi..smpai2 je alamanda..pegi tgk movie..jihan ckp ant man best..nsib baik ad tiket..pukul 2.15..aq smpai situ dlm pukul 2..so smpt la..so for me..ant man best la..tp xde la bnyk action sngt..tp dia best sbb lawakk..not bad..aq bg 7/10 ..cik ja kabo(ckp) dia nk amik aq dlm 5.30 lbih..lps ofis..so lps abis movie aq still ad sejam lbih lagi..so i decided to for karaoke...yeahhh karokkk..best karokkk sorg2..huhu..hbis suara lps kuar situ..well such a good experience..i thought it would be boring if i hang out alone..but i think it's a good idea..dpt jgak release tension..


Monday, June 29, 2015

Spamming pictures





















pengakhiran cerita di INTEC

   Anyeongggg....hai semua..finally habis jugak alevel dkt INTEC..setelah 2 thun belaja kat sana..too many memories are being created there..especially with my mushroomates classmates and also the lecturers..so many things happened..ad yg sedih ad yg gembira..kadang2 pasang kdg2 surut..adakalanya happy, adakalanya marah, adakalanya sedih ..

   After 2 years being together..kita berpisah..itulah kehidupan..yg dtg pasti pergi..perpisahan itu lumrah dunia..yg pnting kita saling mengingati dan mendoakan yg terbaik sesama kita..

  So to my beloved friends and lecturers..thank you for everything..thank u sbb dah jadi sebahagian daripada org yg pnting dalam hidupku..yg mmberi smngt ntuk aq bangkit dan berjuang..minta maaf atas kekhilafan diri..jika ada tersakitkan hati cakap lepas, terumpat ke..or doing something annoying..im sooo sorry..sama ad sedar atau x...maafkan diri yg kerdil ini..

Special letters to my classmates : ~
NNJ - awk pown cute juga..thanks for everything..sori kalau ad buat u sakit hati
Maeera - Bnyk slh fham berlaku antra kita..and im soo sorry if i hurt u..love u and miss u dear
Sara Mummy - sorry too for my wrongdoings..smoga bahagia dengan si dia..i respect you too..
Erina - hope to see you too in future..remember me always..thanks and sorry for everything..thanks sbb selalu hntr aq ke stesen bas
Fasha - aq slalu doakan kejayaan kita semua..smoga kita smua boleh fly..sorry and thanks for everything..kau pown comel jugak macam artis..awet muda..=)
Arni - Hai..youre so gorgeous..nnti kawen ajak yerp..thank u and sorry untuk segalanya
Epa - hye baker..rindu masa kita sm2 hias cupcakes dgn fondant tu..first time in my life..i love ur confident..and youre soo cute..
Hazmi - thanks for evertyhing..sorry kalau ad annoying kau or buat salah pape kat kau
Adam - You are the big helper for my exam..thanks sbb x penah putus usaha utk kitorg smua..sorry kalau bnyk menyusahkan kau
Syabiq - suka dgr kau buat lawak poyo tu..walaupun kadang2 aq xfhm..tp yg kringg kringgg tu lawakk
Ieya - hoepfully kita jumpa kat Aussie..thanks juga sbb ajar kita..sorry law ad salah
Syafiq - hello dax kelate..mitok maaf byok kalu ado wat saloh..mekasih yerp ntuk smua
Syahmi - bdak silat..aq mintak maaf kalau ad buat salah silp..especially selalu usik kau ngan syira..nk kepok mai la teganu..aq belanja
Choms - kau pown comellll ..it is nice to be friend with you..thanks sbb bnyk ajr aq..sorry kalau bnyk susahkan ko..YM !!
Hazim - teruskan mmbca buku dn berkarya..nnti jdi cam abg kau..aq first buyer buku kau..thanks and sorry for everything
Fayyadh - hipster aka budak pling hot dkt intec..sori for everything..thanks dah bnyk tlg aq
Fauzzan - trima kasih ntuk smua..sori kalau ad buat salah..i respect u
Arip - kau ni poyo jugak yer..tp bijak..keep it up..thanks and sorry for everything
Farid - our class rep..thanks bnyk2 sbb bnyk tlg aq smua..sorry for being annoying..sorry kalau terkasar bahasa..
Fattah - sorry kalau ad terumpat kau..thanks for everything..kau mmg genius..bg tips sikit
Faiz - smoga berkekalan dgn ieya..make her happy k ..thanks n sorry for everything
Aziz - kau ni mmg annoying..tp in same time lawak jugak...sorry kalau ad buat salah

Special to Mushroomates.. <3
Dear Nur Jihan Amir
hye my lovely roomate..miss u soo much..bru smggu x jumpe..I'm also blessed that i met u..sorry for my mood swings..aq thu kdg2 aq ni annoying..aq bnyk skitkan hati kau..thanks for being patient for all the things that ive done..thank u sbb sudi dgr citer aq..smpai tido lambat..sorry for my sleep talking..thanks for always be there for me dear..hope we will success in and fly sama2..smoga persahabatan ini smpai ke jannah..yes no words can describe everything that we went thru together..jatuh bangun..marah sedih gmbira smua..may Allah protect our friendship. thanks for all the surprises..thanks sbb bnyk ajr aq..minta maaf ats kekhilafan diri yg tak smpurna ni..aq sayangggg kau

Dear Azreen Shafika bt Azar Tanjung
halo jireeen..aq xkan penah bosan ntuk dgr citer kau..skrg dah jauh..jgn segan2 nk kol aq kalau nk kongsi pape..thanks jugak slalu temankan aq makan..walaupun sbnrnya kau x nk mkn pown kan..msti kau kesian aq mkn sorg2..thank u buat surprise party untuk aq..wlaupun kdg2 kita ad gaduh..x ckp ke..trasa hati sesama kita..aq ttp sayang kau..jaga diri..jgn nakal2..jgn suka tegur bdak laki..jual mahal sikit..hehe..thank u sbb dah bnyk ajr aq..kau la shbt aq dunia akhirat..aq mintak maaf kalau ade buat kau sakit hati..aq ni mmg annoying..selalu buat lawak hambar..sori kalau tibe mood swings..aq xlyn kau..aq mrh kau ke..sorry yerp..bnyk bnda yg kita lalui bersma..and i hope those memories will always remains in our heart..kita dah jauh terpisah but u must always be strong..aq sntiasa ad utk support kau..i lebiyuu too

Dear Aisya Syahierah bt Hamidon
hyepp..thank u syira for everything..slalu ajak aq kuar jalan2..ngan mak cik kau..time kasih sngt..at least xde la mcm katak bwh tmpurung..hihi thank u sbb sbr dgn kerenah aq...dgn lawak hambar aq..thank u sudi dgr cite aq..lepak ngan aq..thanks for surprise party yg korg buat untuk aq..2thun kita knl..walaupun kau ckp kau pendatang..tp aq xpenah anggap ku cmtu..kau lah sahabat aq..mgkin masa awl2 kita knl..aq mcm sombong sikit..malu kot nk tegur kau..it is nice to know you..kau nyer mood swings..hahaha..mcm nk terbalik dunia..but once u be my friends..u will forever remains in my heart...fuhh ayat..hihi..aq mitk maaf kalau ad skitkn hati kau..xckp ngan kau..sorry dgn prngai annoying aq ni..aq mintk maaf kalau aq x mmpu jadi kawan yg baik ntuk kau..but i really hope our friendship will keep stronger..and In Shaa Allah smpai jannah..syg kau..



Friday, January 16, 2015

Malam ini gua mengantuk sangat

So here i am writing again after a long time..hihi bukn nyer ape..kemalasan nk menulis sbnrnya.. FYI aq skrg ni sdg dlm mggu exam..dah exam external alevel..for AS Paper..ader 5 hari gap lagi before last paper..economics unit 2 .. So disebabkn aq dah ngantuk sngt..xley nk fokus..that's why im writing here..
So kita dah masuk 2015..so i think its not to late for me to wish you all selamat tahun baru ..yeayyhh.. Ape la agaknya wish korang semua..aq masih terpikir2 lagi..after exam i update yer.. Busy sngt exam..
So nk jadikan cerita sal exam ni .. Im quite emo sikit bila nk dekt exam..mood dia lain mcm sikit..aq mkn pown x lalu..and masa awal2 exam..aq btuk + demam .. Adakah sbb faktor cuaca atau aq yg trlmpau nervous ???
So memandangkan malam ni aq study econs..so nk share la pasal 4 policy yg ade dlm buku ni
So yg pertama is :
1.) Monetary policy - manipulation of interest rates and money supply to achieve macro-eco objectives eg : increase in interest rate will make monthly repayment for durables good are high..therefore it will reduce the consumption + Aggregate demand (AD) will shift to left another example interest rates decrease so demand for housing increase (as they can easily borrow the money) so AD shift to right ,price will increase(means their house is increase in value) so it will increase spending
2.) Fiscal policy - manipulation of taxation and government spending to achieve macro-eco objectives
Expansionary FP - gov spending > tax receipt (BUDGET DEFICIT)..They will impose this during recession to boost the economy back
Contractionary FP - Tax revenue > gov spending (budget surplus) (boom)
3.) Supply side policy
There are three market under SSP:
-LABOUR MARKET
trade union,welfare benefits,min.wage,marginal tax rates anf poverty and unEmployment traps
-CAPITAL MARKET
Pofitability,allocate scarce resources and increase range of sources of capital available
-GOODS MARKET
Free trade,encourage small business,privitisation,deregulations
4.)Exchange rate
Two factors influencing ER

-INTEREST RATE
increase in int rates, increase the value of currency

-USE OF GOLD AND FOREIGN CURRENCY RESERVES
central bank kept the gold and reserves that can be use to alter value of currency
Eg : if want to increase the value of pound,it will sell some of reserves in exchange for pound,increase demand for pound so price increase
Value may APPRECIATE or DEPRECIATE
So thats is the briefly info of the four policy..
And plus we must relates all of the policy on how it will achieve the mcro objectives which are eco growth,high employment,low stable inflation and current account balance