Monday, December 14, 2015

Medical Checkup Visa-Australia

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni nak share experience buat medical checkup untuk buat visa. Very easy. Diorang just buat Physical examination + urine test + X-Ray. So masa aq pergi total kos utk smua test dalam MYR 240.00, boleh byr cash atau guna credit card. Aq buat dekat Lifecare Bangsar KL. Ade lagi beberapa panel doctors yg approved by Australian Embassy. Here's the list.


Kota Kinabalu

KPJ Sabah Specialist Hospital
Lorong Bersatu
(off Jalan Damai)
88300 Luyang
Sabah
Telephone: +60 88 270928
Fax: +60 88 82709390
Doctor(s): Dr Teo Chun Lip |Dr Ana Poorani

Kuala Lumpur

Life Care Diagnostic Medical Centre 
1st Floor, Wisma Life Care
5 Jalan Kerinchi
Bangsar South
59200 Kuala Lumpur
Telephone: 1300 222 369, +60 3 2241 3610
Fax: +60 3 2241 1181
Doctor(s): Dr Kee Liang Ong |Dr Su-King Khoo |Dr Chui Khim Siah

Kuching

Wellness Clinic, Normah Medical Specialist Centre
Petra Jaya
PO Box 3298
93764 Kuching
Sarawak
Telephone: +60 82 440 055
Fax: +60 82 313 548
Doctor(s): Dr Aminah Sa'ee |Dr Haji Imran Affendi

Penang

Adventist Wellness Centre
465 Jalan Burma
10350 Georgetown
Penang
Telephone: +60 4 222 7779, 4 222 7732
Fax: +60 4 228 3276
Doctor(s): Dr Yong Fang Yue |Dr Siew Beng Khoo| Dr Edward Nathan


Sebelum pergi, contact la dulu yer. Tanya apa yg patut. Masa aq call, diorang suh dtg by 3 p.m. So nah aq kasi step masa aq buat med checkup dkt Lifecare dulu.

1.) Buat registration dekat Ground Floor. Make sure PASSPORT ada. Korang kena isi satu borang and tandatangan. Make sure tanda tangan dkt borang sama macam dlm passport. Kot2 ade la orang mcm aq ni pi adjust sikit tanda tangan. Habis x valid. Kena isi balik. huhu



2.) Pergi tingkat 4. Lepas kluar lif, akan terus nampak dia punya klinik. Masuk & then, AMBIL NOMBOR-machine sblh pintu. Ntuk yg buat visa, tekan Visa button. Lepas tu tunggu nama korang diambil.

3.) Masa registration, diorang nak PASSPORT. After awhile lepas dia dah isi maklumat kita, dia akan bagi botol urin. So korang kena pi tandas amik urin. Make sure DRINK ALOT OF WATER. Kalau urin test fail, korang kena byar another MYR 15.00 untuk amik balik urin. Dkt toilet diorang ada tulis step untuk amik urin, so make sure follow kalau tak nak re-test.



4.) Lepas tu tunggu dkt kerusi dkt ruang satu lagi. Belakang tempat kita registration. Tunggu nama kena panggil. Then, nurse akan assist kita ke satu bilik untuk timbang berat dan tinggi dan juga ambil gambar. Make sure always bring PASSPORT sbb tu je yang dia nak sepanjang checkup.

5.) Lepas tu nurse akan buat EYE TEST. Tunggu sekejap untuk nama dipanggil for X-RAY. Sape2 yang dah buat X-ray sebelum ni, tak payah bawak film tu sebab memang diorang akan buat jugak sekali lagi. For girls, diorang akan tanya last period korang, so ingt la ye.

6.) Next, tunggu nama dipanggil untuk jumpa doktor. Biasanya agak lama sikit tunggu especially kalau orang ramai and doktor tiada. Doktor akan buat physical examination. Sekejap je dalam bilik doktor, tunggu aje lama.

7.) Then SIAP. Tunggu email daripada Immigration or check online untuk tahu progress visa korang.

Sesiapa yang datang dengan family, diorang tak boleh masuk dalam bilik2 test bersama kita. Tapi ada disediakan ruang menunggu yg selesa. So family boleh tunggu dekat situ.

No comments:

Post a Comment